17.10.2012

ЗМІ про нас: Полтавські туристи побували в Чорнобилі.

7 жовтня 2012 року організована група туристів з Полтави відвідала Чорнобильську зону відчуження з ознайомчою поїздкою. Координатором поїздки групи полтавських туристів виступив туристичний клуб «InGreen».

Чорнобильська зона відчуження - територія, забруднена довгоживучими радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році. Закрита для вільного доступу. Включає в себе північ Іванківського району Київської області, міста Чорнобиль та Прип'ять, північ Поліського району Київської області (в тому числі смт. Поліське і смт. Вільча), а також частину Житомирської області аж до кордону з Білорусією загальною площею більше 2000 кв. кілометрів. Термін "Чорнобильська зона відчуження" відноситься тільки до відселених і закритих земель на території України. Білоруська "зона" офіційно носить назву "Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник" (ПГРЕЗ)

Чорнобиль, InGreen

Поїздки в Чорнобиль – явище давно відоме. Але ціни на них на офіційних сайтах не надто радують. Тож приємною несподіванкою стала досить демократична ціна на поїздку, яка проходила 7 жовтня.

Чорнобиль, InGreen

Давня мрія потрапити в Чорнобиль - здійснилася. Але відразу попередження: потрібно бути готовим і морально і фізично до подібної екстрим-поїздки. Перш за все потрібно бути повнолітнім, і усвідомлювати ризик перебування в зоні підвищеної радіації. Також потрібно вдягти максимально закритий одяг та взуття на товстій підошві. Хоча, не такий страшний вовк, як його малюють. Зі 150-ти чоловік, які відвідали зону 7 жовтня, лише 5 вдягло на себе спеціальні захисні костюми та маски. І вигляд вони, на фоні решти туристів, мали м’яко кажучи дивний.

Чорнобиль, InGreen

Здивувала дівчинка екскурсовод, яка прийшла до туристів без захисного одягу чи головного убору. Дуже цікаво яку ж заробітну плату отримують люди на такій екстремальній роботі?

Чорнобиль, InGreen

Тож ранковий в’їзд в Зону починається із перевірки документів та проходження через КПП. Потім на туристів чекає досить насичена програма. У місті Чорнобиль знаходиться дуже багато пам’яток та кілька меморіальних комплексів в пам’ять про трагедію. Так званий «Рижий ліс», хоча він і вирубувався вже кілька разів, все одно має серйозний радіаційний фон. Також знавці «Сталкера» не залишаться байдужими до села Копачі, в якому традиційно робиться зупинка автобуса.

Чорнобиль, InGreen

Багато чули ми і про сомів, хоча не надто вірили що вони там є і що вони припливуть до нас. І були, і пливли, і хліб їли. І не тільки соми, ми також їли в Чорнобилі. Обід із «екологічно чистих продуктів завезених в зону». Збирати чорнобильські ягоди чи гриби не рекомендується.

Чорнобиль, InGreen

Як пояснював екскурсовод, допустима доза радіації – 0,3 мікрозиверти за годину (до 30 мікрорентген за годину) . В деяких місцях ця цифра досягала 20-25 мікрозівертів. А в Прип’яті, недалеко від колеса огляду, більше 100. Тож хоча ми не бачимо і не відчуваємо радіацію – вона існує. І елементарні засоби захисту використовувати варто. З цією метою, ще при в’їзді в Зону кожному туристу видали маску. Хто її використовував, хто ні – то вже особиста справа кожного. Контроль же ми проходили декілька разів на всіх пропускних пунктах. Всі «чисті». І лише пере чоловік свої «чорнобильські» речі викинули.

Чорнобиль, InGreen

Найбільше зі всієї поїздки бентежать саркофаг четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС та місто-привид Прип’ять. Саме тут відчуваєш масштаб катастрофи та її неймовірні наслідки. Прип’ять стала пусткою, де хазяйнує природа, звірі та час. По Прип’яті ми пересувалися пішки. Місто перетворилося на ліс, і вже не згадати як там було колись. Запам’ятався момент, коли через 20 хвилин пересування по парку (майже лісу), стало зрозуміло, що то… футбольне поле.

Чорнобиль, InGreen

Зона не залишила байдужим жодного із учасників поїздки. Чорнобиль – це місце, яке варто відвідати, щоб усвідомити, що саме ми відповідальні за наші рішення.

Чорнобиль, InGreen

Тож екскурсія «В Чорнобиль» від туристичного клубу «InGreen»  7 жовтня була просто незабутньою. З нетерпінням чекатимемо наступної поїздки за цим маршрутом.

Студентський інформаційно-розважальний портал "Студклуб".

Опубліковано 10.10.12 о 14.00.

waar baclofen kopen elocon creme kaufen come comprare finasteride onde comprar amoxil onde comprar methotrexate koop propranolol peut acheter clomid sans ordonnance ibuprofen kaufen schweiz achat clomid ou acheter du tadalafil priligy kaufen schweiz propecia 5mg kaufen ohne rezept finasterid propecia kaufen proscar comprar andorra